Bakan Memişoğlu: Aşılar çocuklarımızın bulaşıcı hastalıktan etkilenmemesini sağlıyor

Bakan Memişoğlu: Aşılar çocuklarımızın bulaşıcı hastalıktan etkilenmemesini sağlıyor

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı kapsamında ‘Koruyan, Geliştiren, Üreten Sağlık’ modeliyle çalışmaya devam ettiklerini vurgulayarak "Geçen hafta Sağlıklı Hayat Akademisi diye bir program başlattık. Bu programla toplumumuza sağlık kültürünü, sağlık bilgisini, sağlıklı yaşamın nasıl olması gerektiğini anlatmak için bütün birimlerimizde bu program faaliyete girdi. İnsanlarımız nasıl besleneceğini, egzersizlerini ve yaşamda sağlıklı kalmanın yollarını bu programla özellikle Sağlıklı Hayat Merkezlerimizden ve sağlık birimlerimizden öğrenecekler. Özellikle gençlere şunu ifade etmek istiyorum; lütfen Sağlıklı Hayat Merkezlerini ziyaret etsinler. Orada koşu bandından egzersiz salonlarına, beslenme-diyet uzmanlarımızdan psikologlarımıza kadar her türlü desteği onlara veriyoruz. Onlardan istirhamım, gençlerden özellikle istirhamım, bu Sağlıklı Hayat Merkezlerini ziyaret etmeleri.” dedi.

Aşılar hakkında açıklama yapan Bakan memişoğlu, “Bugün burada, malum Nisan ayının başında asellüler boğmaca aşısını programımıza dahil etmiştik. Bugün itibarıyla da difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci ve hemofilus influenza tip B’ye karşı koruma sağlayan beşli karma aşımıza ilave ederek içine hepatit B aşısını da ekliyoruz. Böylece karma aşımız altı hastalığa karşı koruyacak şekilde programa, danışma kurulumuzun önerisi doğrultusunda, dahil edildi. Özellikle aşıyla ilgili insanlarımıza şunu ifade etmek istiyorum: Bugün aşı sayesinde, aşılar sayesinde insanlık bulaşıcı hastalıklarla çok daha rahat mücadele ediliyor. Yaşam süremiz arttı. Bugün etrafımızda çocuk felci görmememizin, difteri görmememizin, çiçek hastalığının dünyada artık olmamasının en önemli sebebi aşılar. Nasıl diyet yapıyorsak, beslenmemize dikkat ediyorsak, koruyuculuğu ön planda tutuyorsak aşılar da bizi bulaşıcı, salgın hastalıklardan koruyan en önemli silahlarımız. Aşılar çocuklarımızın hastalanmamasını, bulaşıcı hastalıktan etkilenmemesini sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi, 2025 yılında güncellendi. Türkiye’de 1998 yılından itibaren uygulanan hepatit B aşısı ile 2008 yılından beri uygulanan beş bileşenli karma aşıyı bir araya getiren “altı bileşenli karma aşı” uygulamasına bugün (14 Nisan 2025) itibarıyla başlandı.

Altı bileşenli karma aşı; difteri, asellüler boğmaca, tetanos, inaktif polio (çocuk felci), hemofilus influenza tip B ve hepatit B aşılarını içeriyor.

Yeni uygulama ile daha önce ayrı enjeksiyonlarla yapılan beş bileşenli karma aşı ve hepatit B aşısı, artık tek bir enjeksiyonla uygulanacak. Böylece enjeksiyon sayısı azaltılarak çocukların korunma kapsamı genişletilmiş olacak.

Bakanlık tarafından temin edilen altı bileşenli karma aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri başta olmak üzere aşı uygulamasının yapıldığı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanacak. Geçtiğimiz dönemde beş bileşenli karma aşı ile aşılanmaya başlanan çocukların devam dozları altı bileşenli karma aşı ile tamamlanacak.

  Hibya Haber Ajansı